Dubaj – przyszłość rolnictwa

W Dubaju powstanie największa wertykalna farma produkująca zdrową, ekologiczną żywność. Projekt ma być wstępem do produkcji żywności 2.0.

Budowa obiektu o powierzchni 130 000 stóp kwadratowych i wartości 40 milionów dolarów rozpocznie się w listopadzie i jest wspólnym przedsięwzięciem firmy rolno-technicznej Crop One Holdings i Emirates Flight Catering, dostawców około 225 000 posiłków dziennie  na międzynarodowe lotnisku w Dubaju.

Firmy Emirates i Crop One twierdzą, że obiekt zużyje 99% mniej wody niż pola zewnętrzne, a po ukończeniu ma na celu zbieranie 6000 kg zielonych warzyw liściastych dziennie, które od grudnia przyszłego roku znajdą się zarówno w posiłkach podczas lotu, jak i w poczekalniach na lotniskach.

Podczas procesu produkcji żywności środowisko naturalne nie będzie narażone na zakłócenia klimatu, takie jak susza i szkodniki, a konsumenci mogą spodziewać się dłuższego okresu przydatności do spożycia produktów, ograniczając ilość marnotrawstwa żywności z pola na widelec.

COH-EKFC-JV from Freshbox Farms on Vimeo.

Źródło: Crop One

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here